¶ρθρα: Δείτε demo των μαθημάτων: Μπορώ να μάθω Ζωγραφική; Πόσο εύκολο είναι; Η Ζωγραφική διδάσκετε;

Η Τέχνη αντιμετωπίζεται στη σκέψη των περισσοτέρων ως προνόμιο ορισμένων ανθρώπων που τους αποκαλούν "Ταλέντα" κι όχι ως αποτέλεσμα παιδείας, άρα απορριπτέα ως διδασκόμενη τέχνη. Είναι όμως έτσι;
.

    Αγαπητοί φίλοι της Τέχνης γεια σας.

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, δείχνετε να αγαπάτε την Τέχνη όχι απλά ως τέχνη αλλά ως δημιουργία.
    Λογικό είναι να υπάρχουν πολλά “...αν;” πολλά “...μήπως;” και “...μάλλον όχι”. Είναι μια φυσική συστολή για το αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τώρα, πολύ περισσότερο εάν το “τώρα” μας βρίσκει σε προχωρημένη ηλικία.
    ¶σχετα όμως με το αν ή όχι κάποιες ρυτίδες κοσμούν το μέτωπό μας, η ψυχή και η δίψα για το επόμενο βήμα, αλήθεια, στα πόσα χρόνια “γερνάει”
    Πριν λοιπόν απαντήσουμε στο ερώτημα εάν η Τέχνη διδάσκετε, εάν είναι εύκολο να μάθουμε ζωγραφική ή όχι, θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω με πλάγιο τρόπο.
    Όταν έχουμε τη σωστή φυσική κατάσταση ως προς το αντικείμενο που θέλουμε να αναπτύξουμε, το να αναρωτιόμαστε εάν μπορούμε ή όχι, είναι λογικό, αλλά και είναι έμμεσα μια ύβρις προς το Δημιουργό. Είναι σαν να ρωτάμε εάν στο δικό μας κήπο μπορούν να ευδοκιμήσουν ή όχι τα δέντρα, τα ζαρζαβατικά ή τα ευωδιαστά λουλούδια που ευδοκιμούν στους κήπους των γειτόνων μας.
    Το γνωρίζετε βέβαια πως και στο δικό μας ψυχικό κήπο ευδοκιμούν όλα όσα αγαπήσαμε και “ζηλέψαμε” στους ψυχικούς κήπους των άλλων.
    Είναι σωστό πως ο Δημιουργός με τον ερχομό μας στη Γη μας προίκισε κάποια έτοιμα μεγαλωμένα δέντρα με τους καρπούς μεστούς για φάγωμα, με τα ζαρζαβατικά ώριμα και τα λουλούδια ευωδιαστά. Σε ορισμένους πάλι πράγματι, με την πρώτη-πρώτη ματιά φαίνεται πως ήταν έρημος ο κήπος της ψυχής τους από τη στιγμή που πρωτάνοιξαν τα μάτια τους στον κόσμο μας.
    Αν και έτσι φαίνεται, τελικά κάθε ψυχόκηπος έχει τα δικά του συνηθισμένα ή σπάνια μα χαρισματικά δέντρα.
    Ο Δημιουργός, πολύ σωστά κάτι έδωσε σε μένα, κάτι άλλο σε σένα, κάτι διαφορετικό στο γείτονα κ.ο.κ κι έτσι όλοι μας έχουμε κάτι να
μοιραστούμε με τους άλλους. Έχοντας ο ένας την “ανάγκη” του άλλου, ο κόσμος φαντάζει ένα απέραντο πολύχρωμο και ενδιαφέρον παζλ που δε βαριέσαι να το περιδιαβαίνεις.
    Και είναι έτσι, γιατί κι αν κι έχουμε ο ένας την ανάγκη του άλλου, δεν παύουμε να είμαστε εγωιστές και η αλαζονεία σε πολλούς περισσεύει. Φαντάζεστε να ήμασταν αυτάρκεις σε όλα; ...!
    Το θέμα λοιπόν δεν είναι εάν μπορούμε ή όχι να μάθουμε Ζωγραφική, αλλά το εάν είμαστε διατεθειμένοι να φορέσουμε τα ρούχα της δουλειάς, το ψάθινο καπέλο για τον ήλιο και τις γαλότσες για τα χώματα και να “μπούμε” επιτέλους με το σκαλιστήρι στον κήπο της δικής μας ψυχής, όχι μόνον μία φορά, αλλά συχνά πυκνά για να ποτίσουμε, να σκαλίσουμε, να κλαδέψουμε τα δέντρα της Τέχνης που αγαπάμε.
    Όπως καταλαβαίνεις, όσο περισσότερο περιποιηθείς το ψυχικό σου κήπο, τόσο περισσότερους και πιο ποιοτικούς καρπούς στο μέλλον θα μαζεύεις.
    Αν λοιπόν έτσι, επωφελώς για σένα και τον περίγυρό σου σκεφτείς, εάν είσαι αποφασισμένος να εργασθείς στο δικό ψυχικό κήπο, τότε σου έχουμε καλά νέα: Υπάρχουν έτοιμοι σπόροι της Τέχνης για τη Ζωγραφική και την Αγιογραφία.
    Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως δεν αρκεί το θέλω, ούτε βέβαια μόνον ο σπόρος. Κάθε τι καλό θέλει το μικρό, ή, κακά τα ψέματα, θέλει τον μεγάλο του αγώνα, ανάλογα με το πόσο καλό και άξιο θέλουμε να είναι στο μέλλον.
    Κι όπως όταν φυτεύεις ένα σπόρο δεν πας την άλλη κιόλας ημέρα να μαζέψεις τον καρπό, αλλά με υπομονή το σκαλίζεις, το ποτίζεις και περιμένεις έως ότου έρθει η ευλογημένη ώρα να γευθείς τον καρπό, έτσι θα συμβεί και με την ανάπτυξη της γνώσης για την Τέχνη.
    Θα πρέπει να επιμένεις, να ασχοληθείς μαζί της και με πολύ αγάπη να την τρέφεις μέσα σου. Κι ανάλογα το πόσο προσπαθείς, θα είναι και το ύψος που αυτή θα φτάσει.
    Ίσως το ύψος της να είναι μόλις λίγο πάνω από τις σκεπές της γειτονιάς μας, ίσως όμως τόσο ψηλά, που θα είναι πλέον ορατή από όλη την ανθρωπότητα.
    Όπως κι αν έχει, η ενασχόληση με τη δημιουργία
μόνον καλό μπορεί να σου προσφέρει. Δε ξεχνώ τα λόγια πολλών μου μαθητών που μακάριζαν τη στιγμή που ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική. Έλεγαν πως έφυγε από μέσα τους η επερχόμενη ανία, παίρνοντας μάλιστα μαζί της και τα χάπια του άγχους...


Πως πρέπει να ξεκινήσω με τα μαθήματα Ζωγραφικής;


Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να Μάθει να Ζωγραφίζει ωραιότατα τοπία, υπέροχες νεκρές φύσεις και εκφραστικά πορτραίτα.

Πριν σκεφτείτε: “επαγγελματίας ο άνθρωπος και θέλει να πουλήσει DVDs Μαθήματα Ζωγραφικής ή Αγιογραφίας” κάνω ένα διαχωρισμό του Ζωγράφου από τον Καλλιτέχνη.

Η Ζωγραφική, όπως κάθε τι στον κόσμο αυτό, διδάσκετε, αρκεί να βρεθεί αυτός που ξέρει κι έχει “μεταδοτικότητα” για να οδηγηθείτε εκ του ασφαλούς μέσω της γνώσης στη δημιουργία έργων που αναπόφευκτα θα δημιουργήσετε. Έτσι λέει η εμπειρία μου, αφού είχα την τύχη να διδάξω σε περισσότερους από 2500 ανθρώπους Ζωγραφική.

Τα μαθήματα που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε και με τα DVDs, οδηγούν κάθε υποψήφιο με σταθερά βήματα γνώσης στο σωστό τρόπο σκέψης για το σχεδιασμό, με γνώσει για όγκο (φόρμα), βοηθητικές γραμμές, προοπτική, φωτοσκίαση, τους κανόνες αισθητικής τις αναλογίες για πρόσωπο και σώμα (1ο μάθημα ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ, ένα CD-ROM με όλα όσα χρειάζεστε για το Ελεύθερο Σχέδιο).

Όταν γνωρίζουμε, όταν έχουμε το σωστό τρόπο σκέψης, πολύ γρήγορα τα πάντα γύρω μας θα είναι ένα “ανοικτό βιβλίο”. Δεν θα υπάρχουν μυστικά και κλειστές πόρτες. Τονίζω όμως με ΈΜΦΑΣΗ ότι άλλο η ΓΝΩΣΗ κι άλλο η ικανότητα σχεδιασμού.

Η Γνώση είναι ο σπόρος που θα βρείτε μέσα στα DVDs και μόνο βλέποντάς τα, από μόνος του θα φυτρώσει στο δικό σας ψυχικό κήπο. Δηλαδή ούτως ή άλλως θα μάθετε με μικρό κόπο θα δημιουργήσετε καλά ή μέτρια έργα ζωγραφικής. Το πόσο όμως αυτός ο σπόρος θα αναπτυχθεί, το πόσο μεγάλο δέντρο θα γίνει, αυτό ανήκει στη δική σου ευθύνη. Όπως κάθε σπόρος, έτσι κι αυτός θέλει τη φροντίδα του, πότισμα, σκάλισμα, κλάδεμα αλλά κυρίως την αγάπη σας σε ότι κάνετε. (Βλέπε άρθρο: η νιότη κι η ποιότητα στον Καλλιτέχνη)

Κι ο Καλλιτέχνης; Αφού ο ζωγράφος όλα τα μπορεί “κι όλα τα ζωγραφίζει”, που έγκειται η διαφορά;

Εάν δώσουμε και στους δύο ένα θέμα υπαρκτό (αντικείμενα) ή φανταστικό (μια ιδέα ή μια έννοια) τότε θα φανεί η διαφορά.

Ο Ζωγράφος πρέπει να “μάθει”, σχεδόν από το μηδέν να αποκτήσει όλες τις γνώσεις για να μπορέσει να ζωγραφίσει. Ο Καλλιτέχνης γεννιέται με τις περισσότερες “έτοιμες” που με λιγότερο ή περισσότερο κόπο θα τις αναπτύξει ανάλογα πόσο με αυτές θα ασχοληθεί.

Ενώ ο ζωγράφος απλά θα Ζωγραφίσει με πολύ δεξιοτεχνία ότι του δώσετε (υπαρκτό στην αρχή και μέσα από την εμπειρία του και τα φανταστικά θέματα αργότερα), ο καλλιτέχνης δεν “μπορεί” να σταθεί μέσα στα περιορισμένα κλισέ της όρασής του μόνο. Θα μπορεί να δημιουργεί άπειρα θέματα με ένα απλό ερέθισμα γιατί αν ο ζωγράφος είναι μια μικρή ή μεγάλη δεξαμενή, ας μη γελιόμαστε, ο καλλιτέχνης είναι μια αστέρευτη πηγή.

Και βέβαια, ότι μα ότι κι αν δημιουργήσει ο καλλιτέχνης εκ του μηδενός, μπορεί ίσως και καλύτερα να το αναπαράγει ο ζωγράφος.

Νομίζω ότι τώρα έχετε καταλάβει τη διαφορά του δημιουργού Καλλιτέχνη από του δημιουργού ζωγράφου.

Ευχής έργο να έχετε -και έχουν όλοι οι άνθρωποι- το μικρό ή μεγάλο Τάλαντο της δημιουργίας μέσα σας. Όταν αυτό υπάρχει, τότε με λίγα που θα αποκτήσετε μέσα από τα μαθήματα Ζωγραφικής θα εκτιναχτείτε στα ύψη της ψυχικά επωφελούς δημιουργίας.

Όπως όμως κι αν έχει, είτε με το Τάλαντο ή όχι, όλοι μα όλοι μας μπορούμε να μάθουμε να ζωγραφίζουμε υπέροχα έργα τέχνης. Αυτό εξ' άλλου δε λέει και ο Κύριός μας Ιησού Χριστός με την παραβολή των ταλάντων; κι αφού ο Κύριος δεν ψεύδεται, εγγυημένα όλοι μας μπορούμε να μάθουμε ζωγραφική.


-Πως ξεκινώ την Ελαιογραφία;

Αφού μάθουμε όσα μπορούμε για αρχή για το Ελεύθερο Σχέδιο, τότε ξεκινάμε το χρώμα. Το 1ο DVDs με το χρώμα, είναι “ΤΟ ΤΟΠΙΟ” και με αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε την Ελαιογραφία. Εκεί μέσα θα βρείτε πολλές γνώσεις για τα χρώματα (χρωματική ψυχολογία) αλλά και τις μεθοδολογία, τον τρόπο δουλειάς για Ουρανό, βουνά, θάλασσα. Μετά ακολουθεί όποιο εσείς θέλετε, αρκεί να μην κάνετε βιαστικά βήματα.

Από εμάς ευχές για κάθε τι καλό

....................................................

Ας δούμε λίγες σελίδες από το 1ο μάθημα για το Ελεύθερο Σχέδιο. Θα δούμε μαζί πως η Τέχνη πράγματι διδάσκετε και η ικανότητα της Δημιουργίας είναι δυνατόν να "βλαστήσει" μέσα στην κάθε ψυχή, κι όχι μόνο σε αυτές που -σωστά- ονομάστηκαν από τον περίγυρό τους "Ταλέντα". Οι σελίδες από την ενότητα για το Ελεύθερο Σχέδιο, εδώ έχουν άλλη διαρρύθμιση απ' ότι στο CD-ROM με το μάθημα για το Ελεύθερο Σχέδιο.

Επιστροφή