Άρθρα: Δείτε demo των μαθημάτων: 14. Το Στιλβωτό ( ή Στυλβωτό)

  Το στιλβωτό ( ή στυλβωτό) χρύσωμα είναι μια κοπιαστική, επίπονη & δαπανηρή εργασία έως ότου το «μάθετε» καλά.
  Η επιφάνειά πρέπει ν' «αστράφτει». Στο 1ο
DVD με την Οδηγήτρια, είπαμε πως πρέπει 5 φορές να περάσετε τον υγρό στόκο
  Τώρα, όχι 5 αλλά 15, εφ’ όσον για το στιλβωτό δε στοκάρουμε με σπάτουλα.
  Γυαλοχαρτάρουμε σχολαστικά & το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πέρα από τέλειο.

  α) Με Ζαρτέν κόλλα: Σε 100 γρ ζαρτέν, προσθέτουμε 1200 γρ νερό & τ' αφήνουμε το βράδυ να μουλιάσει. Με διαδικασία «Μπεν Μαρί», δηλ. σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό & μέσα στο εν βράση νερό, τοποθετούμε μια μικρότερη με το μουλιασμένο ζαρτέν, παίρνοντας απ το ζεστό μίγμα & αραιώνουμε την Άμπολι τόσο, όσο όταν περνάμε με το πινέλο στην επιφάνειά να μην αφήνει χοντράδια. Όταν στεγνώνει κάθε πέρασμα καλά, ξανά περνάμε σταυρωτά, ξανά & ξανά έως ότου δε θα φαίνεται ο στόκος
  Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πολύ, μα πάρα πολύ λείο & βέβαια να μη χρειάζεται γυαλοχαρτάρισμα.


  β) Με έτοιμη κόλα καπαρόλ: Διάλυση σε νερό με αναλογία που θα πρέπει δυστυχώς να ανακαλύψετε μόνοι σας περίπου 3 νερό 1 καπαρόλ. Στη συνέχεια αραιώνουμε την Άμπολι όπως & πριν.
  Μουσκεύουμε την επιφάνειά μας αρκετά με αλκοολούχο ποτό 65 βαθμών, όπως ρακί, ή βότκα.
  Το ποτό ξεθυμαίνει σχετικά γρήγορα. Πριν στεγνώσει, όσο είναι ακόμη νοτισμένο τοποθετούμε το χρυσό. Το αν είναι μονό ή 2/παχο είναι επιλογής σας. Ίδιο το αποτέλεσμα, αν & στο 2/παχο είναι μικρότερη η πιθανότητα να σχιστεί ο χρυσός. Αφού κολλήσετε το χρυσό αφήστε το 1 ημέρα & στη συνέχεια με αχάτη, με το δικό του μόνο βάρος & δίχως δική σας επί πλέον πίεση, περάστε με υπομονή όλη την επιφάνειά σας τόσο, όσο να σας ικανοποιεί το στιλβωτό. Αν σχιστεί ή τραβηχτεί ο χρυσός -κρίμα-, επαναλάβετε τα βήματα από το ρακί κι έπειτα. Η στιλβωμένη επιφάνεια δε χρειάζεται γομαλάκα. Όταν τελειώσετε την εικόνα σας, περάστε την με το βερνίκι που χρησιμοποιείται.
 

   Ελπίζοντας ότι βοηθήσαμε, ευχόμαστε κάθε επιτυχία.